Hvad er komælksallergi?

Nutricia A/S støtter WHOs anbefaling om, at brystmælken er den bedste ernæring til spædbarnet. Oplysningerne på denne hjemmeside bør aldrig erstatte den rådgivning, du modtager fra kvalificeret sundhedspersonale. Det ernæringsvalg, du træffer for dit spædbarn, er en vigtig beslutning, og bør altid følges op med professionel rådgivning, såfremt du vælger en modermælkserstatning.

Valg og anvendelse af modermælkserstatning bør altid ske baseret på rådgivning fra kvalificeret sundhedspersonale. Kombinationen af brystmælk og modermælkserstatning i de første uger af dit barns liv kan reducere produktionen af din egen modermælk, og det kan være vanskeligt at komme tilbage til fuld amning. De økonomiske og sociale konsekvenser af at vælge en modermælkserstatning bør overvejes grundigt. Korrekt anvendelse af modermælkserstatning er vigtigt for dit barns sundhed, og bør derfor altid anvendes og forberedes som anvist på produktet; ukorrekt anvendelse og tilberedning kan i værst fald gøre dit barn sygt.

På denne hjemmeside vil du kunne se oplysninger om Nutricia modermælkserstatninger til særlig medicinsk anvendelse, som skal anvendes i samråd med sundhedsfagligt personale. Hvis du vælger at fortsætte, accepterer du, at Nutricia leverer disse oplysninger på din egen anmodning herom.

Jeg har læst og forstået disse betingelser

Hvad er komælksallergi?

  Komælksallergi er almindeligt

  Komælksallergi er den mest almindelige fødevareallergi blandt babyer og småbørn. 2-5 % af alle børn udvikler komælksallergi, og næsten alle bliver syge i løbet af det første leveår. Ofte giver allergien sig til kende i forbindelse med, at barnet begynder at få grød eller modermælkserstatning, der indeholder komælk.

  Prognosen for komælksallergi er god. De fleste børn med komælksallergi kommer sig allerede før skolealderen. Hvis dit barn for nylig har fået stillet diagnosen komælksallergi, kan det forståeligt nok føles uoverskueligt. Livet er noget, der sker her og nu, og hverdagens problemer skal håndteres – også selvom de formodes at forsvinde i fremtiden. Derfor har vi på denne hjemmeside samlet information om og tips til, hvordan du kan gøre livet med komælksallergi så smidigt som muligt. 

  Her kan du lære mere om komælksallergi, symptomerne, og hvordan du kan forberede dig inden lægebesøget.

  Du bør altid tage kontakt med dit barns læge/børnelæge, hvis du har mistanke om, at dit barn har komælksallergi. Denne hjemmeside kan aldrig erstatte kontakt med sundhedsvæsenet.

   Sådan fungerer komælksallergi

   Komælksallergi skyldes, at kroppen mistolker proteinet i mælk som noget farligt. Det fører til, at immunforsvaret starter en allergisk reaktion, som kan vise sig på forskellige måder. Nogle reaktioner kommer omgående, når barnet spiser mad, der indeholder mælk. Eksempler på umiddelbare reaktioner er opblussende røde udslæt på huden eller pludselige opkastninger. Andre reaktioner kommer langt senere, i nogle tilfælde flere dage senere. Eksempler på langsomme reaktioner er forstoppelse og hæmmet vækst. Symptomerne på komælksallergi kan variere meget fra barn til barn, og de fleste symptomer, der opstår i forbindelse med komælksallergi, forekommer også i forbindelse med andre sygdomme og tilstande. Det gør, at det kan være svært at forbinde barnets symptomer med mælk og forstå, at det handler om komælksallergi.  Her kan du læse mere om de forskellige symptomer, der kan forekomme i forbindelse med allergi over for komælk

   Spædbørn, der bliver ammet, reagerer sjældent på de små rester af komælksprotein, som kan forekomme i modermælken, hvis moderen spiser mælkeprodukter.
   Hvis et barn, der udelukkende bliver ammet, alligevel får symptomer på komælksallergi, anbefales moderen dog at fortsætte med at amme for at nyde gavn af amningens mange fordele. Moderen må så selv undgå mælkeprodukter i sin kost. Inden man ændrer sin egen eller barnets kost, skal man altid rådføre sig med barnets læge/børnelæge. 

   2-5%
   af alle børn udvikler

   Forskellen på komælksallergi og laktoseintolerans

   Når et barn bliver sygt af at spise mælkeprodukter, er det næsten altid komælksallergi, der er årsagen. Laktoseintolerans er meget sjældent hos spædbørn og børn i førskolealderen, dels fordi laktoseintolerans ikke er særligt almindeligt i den danske befolkning, dels fordi symptomerne på laktoseintolerans meget sjældent viser sig inden skolealderen. Dette gælder også i de tilfælde, hvor barnets forældre har laktoseintolerans. Det er vigtigt at skelne mellem komælksallergi og laktoseintolerans. En laktosefri kost indeholder mælkeprotein og kan være skadelig for det komælksallergiske barn.

   Komælksallergi – netop en allergi
   Komælksallergi skyldes, at kroppens immunforsvar reagerer imod proteiner i mælken, og symptomerne kan i værste fald blive meget alvorlige, som f.eks. at barnet får svært ved at trække vejret. For at undgå en allergisk reaktion må barnet ikke spise mad, der indeholder komælk eller mælk fra andre dyr.

   Laktoseintolerans – problemer med at nedbryde mælkesukker
   Laktoseintolerans skyldes, at tarmen har nedsat evne til at nedbryde mælkesukker, også kaldet laktose. Den nedsatte evne til at nedbryde laktose skyldes mangel på et enzym, der kaldes laktase, og kan forårsage mavesmerter, luftdannelse eller diarré – symptomer, som også forekommer i forbindelse med komælksallergi. En vigtig forskel er, at symptomerne ved laktoseintolerans altid begrænser sig til maven og aldrig bliver farlige for barnet.

   Til forskel fra børn med komælksallergi kan børn med laktoseintolerans ofte tåle en mindre mængde mælk eller mælkeprodukter, der indeholder mindre laktose, som f.eks. yoghurt og ost. Laktosefrie mælkeprodukter indeholder lige så meget mælkeprotein som almindelige mælkeprodukter og må derfor ikke gives til komælksallergiske børn. 

   Der hersker stor uvidenhed om forskellen mellem laktoseintolerans og komælksallergi, og der forekommer misforståelser selv inden for sundhedsvæsenet. Vær altid kritisk, hvis dit barn får diagnosen laktoseintolerans.

   Kontakt en børnelæge eller dit barns læge, hvis du er usikker eller urolig over dit barns symptomer.     

   Komælksallergi skyldes, at kroppen mistolker proteinet i mælk og tror, at det er noget farligt.