Syv måder hvorpå du beskytter dig selv og dit barn

Det er en meget stressende tid for forældre til små børn, kommende fædre og gravide kvinder. Derfor deler Nutricia World Health Organization´s (WHO) anbefalinger om, hvordan du beskytter dig selv og dit barn, da du er barnets primære kilde til kontakt med omverdenen.
Ved at følge deres råd og vejledninger kan du begrænse risikoen for at sprede Coronavirus. Derudover har vi i Nutricia samlet ekspertsvar på de oftest stillede spørgsmål om graviditet, amning og flaskemåltider for at hjælpe dig og dit barn især igennem det, der kan være en stressende tid.

1. Vask hænder ofte

Coronavirus spredes ved menneskelig kontakt. Derfor er det at vaske dine hænder ganske enkelt den bedste måde at beskytte sig på. Så vask dine hænder, før du rører ved dit barn, og insister på, at enhver, der skal røre dit barn, vasker sine hænder grundigt. Desværre kan små børn ikke selv vaske deres hænder, i hvert fald ikke endnu. Gør det derfor til en fast del af legen eller måltiderne sammen at vaske jeres hænder grundigt med en alkohol-baseret håndsprit eller vand og sæbe. Håndvask vil dræbe enhver virus, som kan være på dine hænder, og forhindre det i at inficere dig og dit barn.

 

Film fra Sundhedsstyrelsen: Vask hænder, og beskyt dig selv og andre

 

2. Begræns socialt samvær og fysisk kontakt

Vores små børn er skønne og ofte tiltrækker de folks opmærksomhed. Det er derfor dit ansvar som forælder at minimere interaktion mellem den lille og andre. Helt konkret skal du stoppe andre fra at bære dit barn og kramme det. Det kan virke barskt, men det hjælper med at stoppe smittespredningen. Det gælder også om at undgå tæt kontakt og holde en sikker afstand på minimum 1 meter mellem dig selv og andre, der er syge, hoster eller nyser.
Hvorfor? Fordi når nogen hoster eller nyser, spredes små dråber fra deres næse eller mund, der kan indeholde virus. Hvis du eller dit barn er tæt på, kan I indånde dråberne, som kan indeholde COVID-19 virus.

3. Undgå at røre ved øjne, næse og mund

Vi har en tendens til at røre mange forskellige overflader i løbet af dagen. Vi rører ved vores barn, der også rører sit ansigt. Sørg for at alle, som skal holde dit barn (inklusive dig selv), vasker deres hænder grundigt.

Hvorfor? Disse overflader kan være kontamineret af Coronavirus, og når først virus er landet på hænderne, kan det nemt flytte sig til kroppen via mund, næse eller øjne, når vi rører ved ansigtet.

Vi kan ikke stoppe med at røre forskellige overflader, men vi kan stoppe passagen af virus ind i kroppen ved ikke at røre vores eget eller barnets ansigt.

4. Hold en god respiratorisk hygiejne

Sørg for at folk omkring dit barn holder en god respiratorisk hygiejne. Dette indebærer at holde en bøjet albue op foran mund og næse, når der nyses eller hostes. Man kan også bruge et lommetørklæde og kassere det straks efter brug.

Hvorfor? Dråber spreder virus. Ved at holde en god respiratorisk hygiejne beskytter du dit barn og menneskerne omkring dig mod vira som forkølelse, influenza og COVID-19.

5. Føler du dig syg?

Bliv hjemme, hvis du har hoste, let feber eller forkølelse. Hvis du har problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller er syg over flere dage – ring til lægen. Nationale og lokale myndigheder har de seneste informationer omkring situationen. Ring til din læge før besøg, således at du kan få den hjælp, der er rigtig for dig. Dette beskytter dig selv og andre fra at blive smittet.

 

6. Hold god hygiejne under madlavningen

Brug separate skærebrætter til rå og bearbejdede fødevarer og vask hænder mellem håndtering af rå og bearbejdede fødevarer. Du behøver ikke undgå kød. Sørg for at kødet er gennemstegt og håndteret korrekt under madlavningen.
Hvorfor? Vi laver mad til os selv, vores familie og vores barn. Derfor er det endnu vigtigere at have god madlavningshygiejne, da Coronavirus kan smitte ved indtagelse af fødevarer. Det er derfor vigtigt, at personen, der står for madlavning, tager sine forholdsregler.

7. Hold dig opdateret og følg rådgivningen

Da dit barn ikke kan læse nyheder, er det meget vigtigt, at du er informeret omkring den nuværende situation omkring COVID-19. Du finder flere informationer på WHO og Sundhedsstyrelsens hjemmesider. Husk at benytte pålidelige kilder til information til dig og dit barn.

Sundhedsstyrelsens hjemmeside

WHO´s hjemmeside