Spørgsmål og svar

For at kunne støtte dig og din familie igennem det, der kan være en stressende tid, har vi samlet svar fra vores Nutricia-eksperter på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål relateret til børn, graviditet og fødevareallergi

Kan gravide kvinder overføre Coronavirus til deres ufødte barn?

På nuværende tidspunkt er der ikke tilstrækkelig evidens til at fastslå, om Coronavirus transmitteres fra mor til barn under graviditeten, eller den potentielle påvirkning Coronavirus kan have på barnet. Dette undersøges i øjeblikket. Gravide kvinder skal fortsætte med at følge forholdsreglerne for at beskytte sig selv mod virus og opsøge læge tidligt, hvis de oplever symptomer som feber, hoste eller åndedrætsbesvær. Hvis du har yderligere spørgsmål kontakt venligst din læge.

Hvad skal jeg gøre, hvis mit spædbarn har symptomer på COVID-19?

Opsøg venligst læge så hurtigt som muligt.

Kan et spædbarn bære et mundbind, når det skal udenfor?

Da et mundbind har en vis lufttæthed, kan de være ukomfortable for små børn under 1 år. For at mindske risikoen kan du følge WHO’s anbefalinger om, hvordan du kan beskytte dig selv og dit barn mod COVID-19. For at være helt sikker skal du så vidt muligt begrænse dit barns tilstedeværelse i større forsamlinger. Hvis du har yderligere spørgsmål kontakt venligst din læge.

Hvordan skal redskaber til opblanding af modermælkserstatning desinficeres?

Flasker, flaskesutter, skeer og skåle brugt af spædbarnet skal desinficeres; rengør dem med rent vand først og derefter skal udstyr, der tåler høje temperaturer, nedsænkes i en gryde og koges i mere end 30 minutter. Udstyr, der ikke tåler høje temperaturer, kan desinficeres ved at aftørre overfladen med desinficeringsmiddel.

Hvis du har yderligere spørgsmål kontakt venligst din læge.

Hvad hvis mit barn er utrygt og stresset over Coronavirus?

Børn kan reagere på stress og utryghed på forskellig vis. Nogen bliver klæbende, ængstelige, tilbagetrukne, sure og ophidsede, sengevædende mm. Forhold dig til dit barns reaktion på en støttende måde, lyt til dets bekymringer og giv det ekstra omsorg og opmærksomhed. Hvis du har nogen bekymringer for dit barns mentale sundhed, skal du kontakte lægen.

Er det sikkert at amme sit barn, hvis man er smittet med Coronavirus?

Alle mødre, der har symptomer som feber, hoste eller åndedrætsbesvær skal opsøge læge tidligt og følge de instruktioner, som bliver givet.

Sundhedsstyrelsen har publiceret en retningslinje, der indeholder råd til mødre om amning. Se retningslinjen her.

 

Påvirker COVID-19 spædbørn?

COVID-19 er en ny virus, og World Health Organization ved endnu ikke tilstrækkeligt om, hvordan virussen påvirker spædbørn og gravide. Hvad de ved er, at det er muligt for mennesker i hvilken som helst alder at blive inficeret med virus, men indtil videre har der været relativt få tilfælde af COVID-19 rapporteret hos børn og ingen hos spædbørn. Virussen er fatal i sjældne tilfælde, indtil videre kun for ældre mennesker, som i forvejen er syge. Hvis du har yderligere spørgsmål kontakt venligst din læge.

Er mit barn i højere risiko for smitte af Coronavirus, hvis de har en fødevareallergi?

På nuværende tidspunkt er der ingen evidens for at en underliggende fødevareallergi skulle påvirke risikoen for smitte af Coronavirus.

Hvis mit barn får påvist Coronavirus og bliver eksponeret for deres fødevareallergen, vil reaktionen blive sværere?

Kontakt din egen læge, din børnelæge eller den læge, som ansvaret for dit barns behandling, hvis du har spørgsmål vedrørende dit barns tilstand og Covid-19.

Du kan også læse mere om emnet på Astma og Allergiforbundets hjemmeside.